bandoneoniste Jolanda v/d Doelenmuziek beluisteren
boekingengeschiedenis van de bandoneonandere sites

Ik ontmoette Carel Kraayenhof. In l988 begon ik bandoneon te spelen. In 1993 begon ik de opleiding Tango op de wereldmuziekafdeling te Rotterdam. Hoe ik met mijn bandoneon mijn eigen weg zocht.

In 1987 benaderde ik Carel Kraayenhof. Door zijn aanstekelijke enthousiasme over de bandoneon raakte ik betoverd. Sinds dit inspirerende bezoek ben ik bandoneon gaan spelen. Het duurde nog een jaar voor ik mijn bandoneon in huis had. Het is niet eenvoudig een goedklinkende bandoneon te vinden. Carel hielp me daarbij. Hij vond een AlfredArnold voor me (doble A).In 1988 begon ik met bandoneonles bij Carel.
In 1993 startte een Tango-opleiding op de afdeling wereldmuziek aan het conservatorium te Rotterdam. Daar werd ik aangenomen en volgde de lessen bij Carel Kraayenhof en Leo Vervelde. Ik speelde mee in studentenorkest Otra. Daarmee reisden we stad en land af om overal op te treden in de tangosalons. Ja we speelden zelfs op het internationale tangofestival in Granada. We werden gevolgd in een documentaire van Leendert Pot getiteld "Saudade".
In 1995 stopte ik met het conservatorium. Ondanks het voortijdig stoppen met de opleiding ben ik me blijven ontwikkelen. Ik zocht mijn eigen weg. Mijn liefde gaat uit naar de bandoneon en niet alleen naar de tango. Daarom speel ik ook chamamé's, zambas, tangowalsen en chacarèras.
In 1997 werd ik door Lot Seuntjes gevraagd een solostukje te spelen in de voorstelling I've seen that face before. (regie Lot Seuntjes, lokatie militair hospitaal te Antwerpen, theatergroep Tol) In mei 1998 speelde ik met Tol accordeon en bandoneon in de voorstelling Taarten. Taarten speelden we o.a. op de Zomer van Antwerpen en op het Oerolfestival. Verder speelde ik met hun de voorstelling Corazon d'Oro. September 2001 stopte ik met theater Tol. Ik wilde me helemaal gaan richten op spelen en arrangeren.
April 2000 speelde ik in een kwartet bij de muziektheaterproduktie Café Tango in Theater West te Rotterdam met zangeres Annemarie Blink.
In 2003 richtte ik duo Oognat op bestaande uit Sanne van de Wal op gitaar en mijzelf op de bandoneon. Onze eigen arrangementen vormen een gevarieerd repertoire. Daarbinnen is aandacht voor de tango maar ook voor de Argentijnse folklore. Meer informatie hierover vind u op de website oognat.nl.

alfredarnoldnl@hetnet.nl